Hur människa och hund tolkar varandra

Home > Hundar > Hur människa och hund tolkar varandra

Hur människa och hund tolkar varandra

Article 9

Alla som dagligen läser email över nätet, vet hur svårt det är att ibland skaffa sig rätt tolkning. Då kan du tänka dig själv hur svårt det kan vara att förstå varandra när man är av helt olika skrot och korn. Dock kan både människa och hund lära av varandra genom att uppmärksamma varandras signaler och lyssna till ljud eller språkbruk.

Hundar kan tolka ord och tonfall
Från början trodde man att hundar endast kunde förstå tonfallet hos människan. Genom att säga elaka saker på ett snällt sätt kunde hunden luras och genom att skälla med fina ord, blev det motsatt effekt. Men idag har det visat sig att hundar även vet vad olika saker betyder. Därför ska man inte underskatta ordens betydelser och undvika att till exempel säga till hunden att man ska gå ut om man egentligen inte menar det. En hund som man ofta talar med lär sig att snappa upp en hel radda med ord som den sedan kan sätta ihop och tolka människan med. Kanske har du någon gång haft en hund som avskytt att klippa klorna eller borsta tänderna. Då räcker det med att säga “borsta tänderna” för att få hunden att i ilfart springa och gömma sig. Det behöver alltså inte betyda att du först tagit fram den fruktade tandborsten. Nej, hunden vet redan vad som är på gång och det är också därför hundar blir så personliga för sina ägare.

Hunden har också för vana att se till dina ansiktsuttryck för att få en bild av vad du vill göra. Man ser ofta hundar lägga huvudet på send och det betyder att de studerar dig in i minsta detalj.

Människan läser sig till beteenden
Vad man som ägare kan göra om man har svårt för att tolka hundens signaler är att läsa på eller kontakta en hundpsykolog och det finns massor av bloggar och tidskrifter som behandla ämnen om hundars språk och beteenden. Dock kan man också vara uppmärksam på hundens signaler genom att själv använda sina sinnen och kunskaper och tolka våra fyrbenta vänner. De vill ha kärlek och uppmärksamhet precis som oss människor och ger man dem inte det, kan man få ångra sig något enormt. Underskatta aldrig en hunds intelligens och förmåga. De är ofta mycket mer känsliga än människor.

buzstores