Mat för katt och hund

Home > Hundar > Mat för katt och hund

Mat för katt och hund

Det gamla uttrycket “som katt och hund” antyder att de här båda inte kan komma överens eller ens bo tillsammans. Men så illa är det oftast inte i praktiken. Det finns många exempel på att de till och med kan bli vänner, riktigt goda vänner. Men precis som med oss människor så trivs inte alla individer ihop utan vidare. Det kan krävas lock och pock och framför allt en tydlighet från husse och matte om att de tillhör samma hushåll och familj och faktiskt måste försöka komma överens så bra det bara går. De behöver inte dela korg, att kräva det kan vara att kräva för mycket. De behöver självklart ha sina egna matskålar och sin egen mat.

Hundens mat eller kattens

Det är definitivt skillnad på hundmat och kattmat. Det är också skillnad på hur hund respektive katt äter. Många hundar kastar sig glupskt över maten och äter tills skålen är tom medan katten kanske går och småplockar lite då och då. Hungriga hundar kanske passar på ofta och äter upp allt som finns i kattskålen också i ett obevakat ögonblick. Det är inte farligt för hundar att äta kattens mat, men det kan ju bli lite för mycket mat totalt sett, vilket kan ge andra konsekvenser för hunden som övervikt.

Skillnader mellan olika foder

Även om både hund och katt kan smaka på varandras mat utan någon större risk är det inte lämpligt att ge dem samma mat hela tiden. Det här beror på att näringsinnehållet i kattmat skiljer sig från hundmatens. Katter är ju främst köttätare och köpt kattfoder har betydligt högre proteinhalt än vanliga hundfoder. En hund som äter av kattmaten får alltså i sig för mycket protein, vilket på sikt kan orsaka problem. Vänder vi på förhållandet och tänker oss att katten i stället får hundmat så finns det risk för att katten på sikt kan få allvarliga problem med bland annat blindhet. Detta beror på att hundmat inte alls innehåller den för katter så viktiga aminosyran taurin.

Näringsinnehåll för hund och katt

Det är alltså inte farligt om hunden äter kattmat eller tvärtom, men som bas bör hunden få hundmat och katten kattmat och naturligtvis ska båda delarna vara av god kvalitet. Valet mellan våtfoder eller torrfoder har mindre betydelse, kanske är det katten eller hunden själv som får välja vad som föredras? Som ägare kan du alltså se till att servera det som gör att både hund och katt får i sig allt som behövs. Men räkna inte med att djuren själva förstår detta. Ett tips är därför att försöka servera maten på ett sådant sätt så de inte har möjlighet att äta av varandras mat annat än i undantagsfall.

buzstores