Överstimulerade hundar

Home > Hundar > Överstimulerade hundar

Överstimulerade hundar

Det har gått en trend i att aktivera hunden riktigt och ordentligt. Det pratas om att hunden mår bra av att jobba och måste ha en uppgift, och att om du skaffar en hund av brukras som kanske en schäfer, en belgisk vallhund eller liknande så måste det aktiveras och arbetas i timmar varje dag. Det ligger en hel del i detta eftersom hunden mår bra av att använda nosen och huvudet, men det kan trots allt även bli lite för mycket för hunden.

Blir hunden inte trött?

Du aktiverar din hund med olika saker varje dag. Du tränar lydnad, lite spår och när du ändå är ute på en vanlig promenad kör ni lite dogparkour med tassar på stenar och liknande. Hemma tränas det på lite nosework om det regnar ute och du gör allt för att din hund ska ha det så bra som möjligt. Hunden betyder allt. Efter ett tag märker du att hunden inte är trött, utan svansar efter dig hela tiden, gärna flåsande eller med väldigt öppen mun. Du tänker att den måste aktiveras lite till eftersom den inte är trött och så gör ni något nytt. Till slut är hunden så slut i kropp och knopp att den lägger sig ner och somnar och du har lyckats få din hund nöjd, eller hur?

Men tänk efter nu. Kan det vara så att du har överaktiverat din hund och inte lärt den hur den ska slappna av? Kan det vara så att hunden är så van att det alltid händer något, att den alltid vill vara till lags och kommer till dig ideligen för att fråga vad ni ska göra nu?

En hund kan bli stressad av att göra för mycket. En hund kan även få magkatarr och magsår av stress, precis som vi kan. Lär din hund att ha tråkigt och att slappna av.

Undvik stress

För att lära din hund att slappna av krävs passivitetsträning. Hunden ska således kunna ligga lugnt och stilla på golvet och halvsova även om du flyttar dig mellan kylskåpet och städskåpet i köket. Den ska inte känna behovet av att följa efter dig två meter av rädsla för att missa något spännande. Har du nu en stressad hund och ni dessutom ska flytta till annat boende, är det bästa du kan göra för din hund att ordna med städhjälp. Titta hos flyttstädning gävle för att få professionell och förstklassig städhjälp så du kan ägna dig åt din stressade hund istället. Flytten kommer vara tillräckligt stressande för vovven.

Åtgärder

Har du överaktiverat din hund eller har en av naturen stressad hund så är passivitetsträning det allra bästa. prova avslappningsövningar och kroppskontakt där du sitter hos hunden och klappar den på bringan och på andra ställen den blir lugn av. Tala lugnt med den och när den ligger avslappnat slutar du klappa. När den blir orolig fortsätter du igen och undan för undan kommer tiden mellan klapp och orolighet bli allt längre. Utöka gradvis med avstånd och tid och till slut accepterar hunden att ligga avslappnad och ha tråkigt.

buzstores