Så mycket motion behöver hunden

Home > Hundar > Så mycket motion behöver hunden

Så mycket motion behöver hunden

Många hundägare funderar på hur mycket motion hunden behöver. Att ge hunden en bra och korrekt aktivitetsnivå för ålder och hundras är ett mål som alla hundägare bör ha. Inte bara i början, utan under hela hundens liv. Aktivitetsnivån kan skilja sig mycket mellan olika raser, men också beroende på hundens ålder och hur den är som individ. En hund av en ras som är känd för att vara mycket lugn och ha ett lågt aktivitetsbehov kan ändå vara full av energi och bus.

Detta gör det naturligtvis ännu svårare att veta hur mycket motion som hunden behöver, men ett tydligt tecken på att hunden får för lite motion är att den har gått upp mycket i vikt. Detta gäller främst för vuxna hundar och inte för valpar, eftersom valpar helt enkelt växer och blir större och tyngre med tiden. Ett annat tydligt tecken på att aktivitetsnivån är för hög är att hunden inte längre hänger med i samma takt som tidigare. En äldre hund orkar inte springa eller gå lika långt som förut och även här är det viktigt att justera för att anpassa sig efter hundens behov.

Så hittar du rätt aktivitetsnivå för din hund

Alla hundar behöver komma ut i den friska luften och röra på sig varje dag. Motionen är minst lika viktig för hundens välmående som den är för dig. Eftersom hundägare behöver gå ut i ur och skur och hela året runt är det viktigt att du satsar på bra och högkvalitativa fritidskläder för ändamålet. Din ovilja att vilja gå ut i snö och regn ska inte behöva påverka hundens hälsa. Friluftskläder kan vara allt från en ordentlig regnjacka till en varmfodrad väst eller värmehandskar. Det största utbudet av friluftskläder hittar du online.

Lugna hundar med lågt aktivitetsbehov

Här räcker det oftast med en promenad på en timme om dagen eller mer. Det kan vara en vanlig promenad i koppel, men också andra aktiviteter där du undviker stötar. En hund med en låg aktivitetsnivå behöver dock ändå komma ut och röra på sig, så försök att utöka den dagliga motionen, även om hunden inte visar något större intresse. Lugna hundar har nämligen en tendens att snabbt lägga på sig extra vikt, vilket kan leda till hälsorelaterade problem.

Måttligt aktiva hundar

En hund som är måttligt aktiv brukar föredra två promenader om dagen för att få sträcka på benen riktigt ordentligt. De växlar mellan att ligga och slappa på soffan och vara ute och springa lösa i hundgården med kompisarna. Den rekommenderade motionsnivån för en måttligt aktiv hund är 1-3 timmar per dag. Här kan du t.ex. leka olika lekar med hunden, gärna där den har möjlighet att springa av sig utan koppel.

Hundar med en hög aktivitetsnivå och mycket energi

Har du en hund med en hög aktivitetsnivå är det rekommenderat med 3-6 timmars motion om dagen. Här får hunden gärna gå lös utan koppel, leka eller springa fritt för att få utlopp för all energi. Det är vanligtvis arbetshundar eller drivande hundar som har denna höga aktivitetsnivå, t.ex. labrador, border collie och schäfer.

buzstores