Att skaffa sig en hund

Home > Hundar > Att skaffa sig en hund

Att skaffa sig en hund

Visst är glädjen stor när man väl har sagt till sina barn att man kommer få en ny familjemedlem? Många blir euforiska bara av blotta tanken på att få hem den lilla valpen och det är inte konstigt. Dock måste man tänka igenom sitt beslut noggrant innan man ger sig i kast med små valpar.

Vilken hund vill man ha?
För det första gäller det att veta vilken ras man är intresserad av och vilken hund som passar ens livsstil. Bor man trångt utan större möjlighet till lantliv och grönområden är förmodligen en liten hund det bästa valet. Bor man på landet kan man i stort sett skaffa vilken hund man vill och har man en särskild avsikt för hunden så bör man se efter hur mycket tid man ska avsätta för den. Det är naturligtvis så att en stor och krävande hund måste ha mer motion och stimulans än en mindre hund men även små hundar som fungerar som jakthundar, brukar fordra rätt mycket tid. Givetvis bör man även fundera på hur rörlig man själv är för att kunna tillgodose hundens behov av motion. Ta inte en enorm hund som kräver timmar av promenader bara för att du själv vill komma upp ur soffan. Förvisso är det bra att skaffa hund ur träningssynpunkt men har man ännu inte vanan inne att röra på sig hela tiden så är det risk för att man återgår till sina gamla vanor efter en tid och vad blir då resultatet? Jo, en frustrerad hund som inte får det den behöver. Ta dig därför inte vatten över huvudet utan välj en ras som du själv behärskar och som passar din livsstil.

Ekonomin
Ett tråkigt ämne men ack så viktigt för en hund kostar mycket pengar. Den ska vaccineras, kollas hos veterinären, ha mat och leksaker samt en bra hundförsäkring som inkluderar allt viktigt. Blir hunden sjuk så måste den akut ha hjälp och ett veterinärbesök är dyrt. Allt står heller inte försäkringen för utan du måste betala för en hel del själv.

Vad säger omgivningen?
Är du ensam så har du bara dig själv att ta hänsyn till men har du familj så behöver du diskutera igenom beslutet noggrant med dem också. En av medlemmarna kanske inte är sugen på att bli så uppbunden som det innebär att ha hund och barn har en benägenhet att tråkas ut efter ett tag. Välj en ras som fungerar för alla och som alla kan ta hand om. Det är faktiskt inte särskilt lämpligt att skaffa en hund som bara tyr sig till en person för om något skulle hända den människan, kanske hunden inte kommer över förlusten. Bestäm tillsammans och ta hänsyn till varandras behov.

buzstores