Hundars förmåga att lära sig av människan

Home > Hundar > Hundars förmåga att lära sig av människan

Hundars förmåga att lära sig av människan

Article 6

Hunden har varit människans följeslagare i tusentals år, ända sedan vargen domesticerades för länge sedan. Sedan dess har man avlat fram nya raser med allehanda egenskaper som är tänkta att tjäna människan på olika sätt. Frågan är, hur uppkom hundens intelligens från början?

Hundens och vargens intelligens
Vargar och hundar är intelligenta på olika sätt. Det är tiotusentals år av ledsagning av människan samt en hel del avel på de goda egenskaperna som gjort hunden till den varelse den är idag. Och även bland hundar finns det smartare och dummare raser och individer.

man har kommit underfund med att vargar, genom tester, har gjort betydligt bättre ifrån sig när det handlat om att lösa svåra uppgifter. Hundarna har varit mer beroende av människan där. Detta betyder att vargarna som är den ursprungliga hunden, har lyckats träna upp en intelligens bara genom att vara vilda. Däremot har hunden en betydligt mer påtaglig social intelligens än vargen som gör att den är än mer benägen att interagera med sin flockledare – dvs människan.

Förklaringen är enkel. Ett rovdjur tenderar att lita mer till sig själv och utvecklar därför beteenden därefter, men vargars intelligens har gjort hunden till den varelse den är idag.

buzstores