Lite om hundars avel

Home > Hundar > Lite om hundars avel

Lite om hundars avel

Article 7

Sedan några hundratals år har hundarna varit i fokus för avel och raserna har bara blivit fler och fler. Nya raser uppkommer och gamla förnyar sig. I Sverige är det SKK, Svenska Kennelklubben som står för erkännandet av nya raser och ute i Europa är det FCI som står för det. Svenska Kennelklubben har haft sin verksamhet ända sedan 1889 och man samarbetar med världens alla förbund för att välkomna nya raser och motverka dåliga rasstandarder att uppkomma.

När blev vargen tam?
Detta är en fråga utan ett direkt svar, då man antar att stenåldersmänniskor tog hand om övergivna vargungar och började tämja dem. Dock finns det flera teorier om hur vargar och hundar har blivit olika varandra.

Vargar är mycket sociala djur och har lätt för att anpassa sig till sin omgivning. Denna teori faller sig naturlig, då många jägarfolk har tagit hand om övergivna djur eller låtit djur följa efter dem för att dela deras föda osv. Men en annan teori är att vargarna har tämjt sig själva genom att följa efter folk och levt på deras matavfall etc. Då föll det sig naturligt att vargarna utvecklade ett behov av människan på lång sikt för att kunna överleva. Inte alla flockar naturligtvis, men en del. På så vis blev den delen av vargstammen redo att möta människan och deras gener spred sig vidare från generation till generation och utvecklade den tama sidan som man ser idag.

Hundar fick ett syfte
Från medeltiden och framåt började många inse att hundarna var bra att ha på gårdarna för att jaga bort sattyg som råttor och möss. Då började man också avla fram olika egenskaper så att deras kroppsbyggnad skulle lämpa sig för det byte de tog. Förr i tiden var det främst jakt som hundarna var till för samt att vakta gården eller valla får. Många hundraser härstammar från Storbritannien där de användes för att hålla koll på sin omgivning. Även de hundar som härstammar till exempel från Asien, togs hem till England för att fortsätta sin avel. Landet hade då många kolonier ute i världen och kunde ta hem sällsynta djur och andra ting från alla hörn och kanter.

När hundar blev till sällskap
Under medeltiden, på olika ställen i världen, började kungar och adel ta in hundar och detta smittade så klart av sig på vanligt folk. Det var så hundar blev rena sällskapsdjur. Ofta var det hundraser som användes för annat bruk som att hålla andra borta eller jaga råttor bland gårdarna. När kungar och drottningar upptäckte att man kunde tävla med dem samt insåg hur söta de var, blev dessa hundars syfte bara att vara “leksak” åt dåtidens kungadömen. Och alla vet ju att det fina folket präglar det vanliga. Många hundraser har börjat avlas på 1800-talet av olika anledningar.

buzstores