Transportera hundar

Home > Hundar > Transportera hundar

Transportera hundar

Om man har en hund eller om man ska passa en hund under en längre tid kan det vara klokt att ha en plan för hur man ska transportera hunden om det skulle behövas. Kan man ta bilen, åka kollektivt, ta en taxi eller måste man gå? Det finns flera situationer då det kan bli aktuellt att ta med sig hunden. Här får du tips och råd som kan vara bra att känna till.

Transportera hunden i bil

Det kanske vanligaste sättet att transportera hunden på är i en bil. Det spelar ingen roll om det är en kortare eller längre sträcka. En fördel med att hunden kan åka bil är att den slipper stressas av okända människor eller andra djur. Man kan också stanna och ta en paus om det skulle behövas. Om hunden ska åka bil måste den dock sitta säkert. Den ska antingen sitta i en bur eller ha ett speciellt bälte för hundar. Om det är en stor hund kan så kallade hundgrindar och ett lagligt hundgaller också fungera. Under senare tid har det dykt upp olika laddhybrider som har lika stort bagageutrymme som traditionella bensin- och dieselbilar för den som vill kunna transportera sin hund lite mer miljövänligt. Hos Jordbruksverket finns det regler för hur stort utrymme hunden måste ha under transporten.

Åka kollektivt med hund

Om man inte har en bil, eller om man bor i storstaden kan det vara lämpligare att åka kollektivt med hunden. Det är dock viktigt att man vänjer hunden stegvis vid att åka. Man kanske kan börja med att åka bara en kort bit som sedan ökas på allt eftersom. Om hunden har en tendens att bli åksjuk kan det bli mycket jobbigt att sitta på en buss som man vet att man inte kan gå av när som helst. Dessutom kan hunden stressas av främmande människor och kanske också av de andra djuren ombord. När det gäller kollektivtrafik kan små hundar ofta behöva sitta i väska eller bur. De större hundarna får ofta vara ute, men kopplade. Undantaget är på flygplan, där ska alla hundar transporteras i bur.

När man måste ta sig fram till fots

Ibland har man inte sån tur att man har en bil, och kanske går det inte heller någon kollektivtrafik när man måste iväg. Då kan man behöva transportera hunden till fots. Om hunden är frisk och pigg går det ofta bra, men hur gör man om så inte är fallet? Är hunden liten kan man bära den men om hunden väger mer kan det vara klokt att införskaffa en cykelkärra eller liknande som hunden kan sitta i medan man själv cyklar eller knuffar kärran framför sig på vägen. Det är speciellt viktigt om det är långt att gå.

buzstores