Hundar – Border Collie

Home > Hundar > Hundar – Border Collie

Hundar – Border Collie

Border collie är en ras som är en utpräglad vallhund. Den kommer från gränsen mellan Skottland och England och har därav fått sitt namn. Den kom fram genom att en man köpte en hund som han insåg hade väldigt god handhållning med fåren och de övriga djuren på gården. Det gjorde att han ville avla vidare och få fram fler hundar som kunde hjälpa till. Vidare i denna text kommer du kunna läsa mer om rasen och hur den används idag.

Användning

En Border collie är främst avlad för att valla får men på senare tid har de börjat användas i andra områden. Det är väldigt få människor idag som faktiskt har får eller annat boskapsdjur så behoven inom vallning är inte lika stort. Därför används dessa hundar även inom bruksgrenar som agility, lydnad, rallylydnad och nose work. Det är en hund som kräver väldigt mycket motion och den behöver arbeta både fysiskt och mentalt.

Dessa hundar trivs bra med alla typer av djur. Du kan behöva köpa Foderhäck häst till dina hästar för att kunna mata dem lättare. Border collies kommer inte att valla hästarna av egen förmåga men däremot kan du lära dem att valla kor och grisar. De kan också valla höns om det skulle behövas.

Utseende

En Border collie är en medelstor hund som är svart och vit. Så kanske många människor tänker när någon annan frågar dem vad de tänker på när de hör namnet Border collie. Det är delvis sant men många tänker inte på att border collie kan ha många andra färger. De kan vara brunvita, Blue merle, Red merle och trefärgade. Då detta inte är en utställningshund egentligen, har de ingen direkt standard som säger att de måste se ut på ett speciellt sätt.

Det finns långhåriga och korthåriga Border collies och du ska tänka på att om du väljer en långhårig kommer du att behöva vårda pälsen väldigt mycket. Rasen fäller hår oavsett om den är korthårig eller långhårig. Däremot fäller den långhåriga mer. Borstar du igenom pälsen ofta och vårdar den, kommer detta inte att bli något problem.

Sjukdomar

Border Collies är en av de friskaste raser som finns men trots detta finns det sjukdomar som de kan få. Vanliga sjukdomar för rasen är PRA som är en ögonsjukdom. Därför bör dessa ögon lysas lite då och då. Risken för epilepsi är högre hos rasen men det innebär inte att alla hundar kommer att få det. Med noggrann uppfödning med ett urval av friska hundar är risken att du får en sjuk hund mindre. Om du skulle ha en hund som inte har stamtavla men som ändå är frisk går det bra att avla på dessa. Däremot ska du undvika att avla på din hund om du märker att de har dessa sjukdomar.

buzstores