Gå på hundutställning

Home > Hundar > Gå på hundutställning

Gå på hundutställning

Har du besökt en hundutställning någon gång? Det brukar vimla av hundar, hundägare, uppfödare och besökare. Det finns även många marknadsknallar och företag som är där för att visa och sälja sina hundrelaterade produkter, och på stora utställningar kan även de olika rasklubbarna ha så kallade rasmontrar för att visa och presentera sin hundras för hundintresserade besökare.

Varför hundutställning?

För den som inte vet något om hundutställningar kan allting verka som rena skönhetstävlingen, men det ligger mer i det hela än så. Det är en kvalitetsbedömning och avelsutvärdering för att se hur väl hundarna överensstämmer med den satta rasstandarden. Detta underlättar för uppfödarna så de vet om de är på rätt spår med sin avel, om en hund är bra nog att avla på och för att bevara de olika rasernas specialiteter och utseende. För den som är intresserad av att lära sig mer om en viss ras är en hundutställning mycket bra att besöka, då det finns gott om olika raser representerade. Både vanliga valpköpare och uppfödare som ställer ut sina hundar brukar vara mer än villiga att låta folk beundra deras hundar samt berätta mer om rasen, och har rasklubben en rasmonter finns oändligt mycket information att få av entusiasterna där. Du som besökare kan ta reda på om exempelvis drever skulle vara en bra hund just för dig. Nu är drever en jakthund, så ska du inte jaga kanske du ska välja något annat.

Massor att titta på

För besökaren finns det inte bara hundar att titta på utan även oerhört mycket hundprylar, godis, leksaker, burar, hundkläder, smycken, kläder och lite till. Även hundfodertillverkare kan vara på plats för att lämna information och smakprov. Ofta råder mässpriser, vilket betyder lite billigare än om du skulle handla i företagens butiker eller på deras webbsidor. Det är som en hundrelaterad marknad. Du kanske själv skulle vilja åka runt på utställningar med din egen säljidé och dina egna hundrelaterade produkter. Under sommarhalvåret och även en bit in i oktober är utställningarna ofta utomhus, oavsett väder. En idé kan vara att beställa ett parti paraply med tryck som är hundrelaterat. Vem vill inte ha ett paraply med text eller bild om sin favoritras? Börjar det regna så är det dessutom säkert många som inser att de behöver ett paraply just för stunden. Hundmänniskor älskar allt som har med favoritrasen att göra.

Best In Show

Förutom att vara en avelsutvärdering så är det även en tävling om den vackraste och mest rastypiska hunden, men eftersom det är människor som dömer så är valet alltid subjektivt utifrån vad domarna för dagen tycker. En hund från varje ras blir “bäst i rasen” och går vidare till att tävla om “bäst i gruppen”. Det är de tio olika rasgrupperna som åsyftas. Varje gruppvinnare går vidare till den avslutande “Best in Show” där en av de tio vinner den stora pokalen, en påse hundmat, lite leksaker och reklamprylar samt en vacker rosett.

Tänk på att även om just din hund inte gick vidare är det samma goa kompis du har med dig hem igen!

buzstores