Hunden – vår trogne vän och en viktig hjälp

Home > Hundar > Hunden – vår trogne vän och en viktig hjälp

Hunden – vår trogne vän och en viktig hjälp

En vän för livet. Människans bästa vän kallas de. Hundar.

Jag mötte en bekant idag som kom gående med en hund i koppel. Då jag inte kände igen hunden frågade jag om de hade skaffat en ny hund. Till saken hör att denna bekanta är en person som jag på sin höjd växlar ett par ord om väder och vind med. Han berättade då med inlevelse hur de blivit tvungna att avliva den gamla hunden, då den blivit mycket skraltig, med sina snart femton år på nacken. Detta tog så hårt på min bekanta så han hade omedelbart sett efter möjligheter att få en ny hund i sin trogne väns ställe. Det löste sig så fint så att han kom i kontakt med en familj som hade en halvt vuxen hund som de inte kunde ha kvar, utan behövde hitta ett nytt kärleksfullt hem åt. En riktig solskenshistoria, som dessutom öppnade upp för ett finns samtal mellan två personer som annars bara hade sagt ett artigt “hej”. Ja hundar sätter spår och berör djupt.

Mycket kan hända på promenader med hundar. Svenska Dagbladet berättar i en artikel om hur Pete Doherty, en brittisk sångare, blivit stucken av en igelkott under en promenad med sina hundar. Detta slutade med ett sjukhusbesök. Sannolikt fick han Ipren eller dylikt och fick såret ordentligt rengjort och handen lindad. Allt gick då bra och sångaren tackade sjukhuspersonalen för deras insats via Twitter.

Många har nuförtiden med sig sin hund överallt. Exempelvis har man med dem vid besök på uteserveringar, vilket var otänkbart för bara ett par decennier sedan. Möjlighet att ha med sin hund på arbetet blir allt vanligare, och det kommer forskning som visar på att det kan ge god effekt på en arbetsplats, inte minst i trevnad och arbetsmiljö.

Hundar är inte bara underbart sällskap, utan kan även göra stor samhällsnytta. Ledhundar var länge varit en väl vedertagen hjälp för synskadade och blinda individer. Vid sökningar efter försvunna personer används spårhundar. Detta ges exempel på i en artikel om en försvunnen miljardsfru.

I de flesta fall lever man som hundägare längre än sin fyrbenta vän. Det är vanligt att man inte låter sin sällskapshund dö en naturlig död, utan många gånger avslutas deras liv hos veterinär. Det handlar ofta om att göra lidandet för djuret så kortvarigt som möjligt. Men det är inte lätt alla gånger att veta när det är dags att ta detta beslut, detta farväl.

Nog är det sorgligt när man väl måste ta farväl av sin trogne vän. Då är det viktigt att samla på ljusa minnen så att tacksamheten över det som varit överväger sorgen över det som avslutats. Det är lättare sagt än gjort ibland, men det är värt det för att komma vidare.

buzstores