Att bila med hund

Home > Hundar > Att bila med hund

Att bila med hund

Det kan finnas många tillfällen då en hund kan behöva få sig en åktur i bilen. Man kanske ska ta den till veterinären, göra en resa eller bara ta en tur. För vissa hundar är det en magisk stund att få sätta sig i en bil med nedvevade rutor och nosa på luften utanför, medan det för andra kan jämföras med en nyårsafton med smällare. Somliga hundar drabbas av åksjuka och kräks och andra sitter lugnt i mattes eller husses knä och super in atmosfären. Dock bör man helst införskaffa en bra hundgrind så att hunden inte kan fara runt i baksätet och störa förare och medpassagerare. Detta gäller både privatbilar och tjänstebilar 2018 som kan kombineras med de senaste grindarna. Dock bör du fråga din chef först innan du tar in din hund i en tjänstebil, och måste du ta med hunden under arbetstid, bör detta ske sällan.

 

Om hunden är bilrädd

 

Hur agerar man om ens hund är livrädd för att åka bil? Om du inte har möjlighet att kontakta hundgeniet Cesar Millan så gäller det helt enkelt att fundera ut anledningen till att hunden reagerar som den gör. Ofta har det att göra med ett minne, men det kan även orsakas av ett ilsket motorljud, lukter eller rädsla för buren. Försök att sätta dig in i hundens huvud och se när och hur den beter sig konstigt.

Sedan är det dags att låta hunden omvandla rädslan och associera bilen med något positivt. Detta gör du bäst i att träna hunden. Låt den först sätta sig i bilen utan att dra igång motorn. Detta är det första steget, och du bör också stanna vid detta moment de första gångerna tills hunden är van att bara sitta i bilen. Varje gång du märker att din hund är lugn, belönar du den med en godisbit.

Nästa steg är att vänja den att sitta i bilen med motorn på. Även här måste saker och ting få ta sin tid och varje gång hunden kopplar av och inte skäller eller gnäller, ger du den en godisbit. Ömka den inte, det förstärker enbart de negativa beteendemönstren.

Börja med kortare turer

När din hund börjar förstå att bilen inte är ett vidrigt monster, så kan du börja ta korta turer med hunden. Det är av stor vikt att turerna stannar vid 10-15 minuter i början och du bör heller inte köra för fort eller ryckigt på vägarna. Om du vet ett område som är lugnt och relativt fritt från biltrafik, kan det vara en bra början.

Längre turer

Det sista stadiet innefattar längre åkturer där du och din hund kan stanna till för en promenad på vägen. Låt inte din hund äta innan bilfärd, eftersom det spär på risken för åksjuka och låt den alltid ha fri tillgång till vatten. Ventilera bilen och ha fönstret en aning neddraget så att hunden kan känna naturens dofter.

buzstores