Giftigt för hunden

Home > Hundar > Giftigt för hunden

Giftigt för hunden

Det kan vara svårt att ha koll på vad hunden stoppar i sig, för alla som har en jycke vet hur snabba de är på att äta sådant som det inte ska. Som hundägare kan det vara lite svårt att ha koll på vad som är farligt för vovvar eller inte. Vissa saker är ju en självklarhet, men det finns andra produkter som inte alls är så självklara.

Vissa saker är direkt livshotande, medan andra produkter blir giftiga först när hunden äter stora mängder. För att underlätta för dig kommer en lista på några av de saker som är olämpliga för din familjemedlem att förtära.

Lista på giftiga saker

Här kommer en lista på de saker som är giftiga för hundar och gör att det blir lättare att ha koll.

Blågröna alger

För de hundar som älskar att bada i vattendrag och sjöar, kan det vara farligt under tiden då algerna blommar och de kan bli förgiftade. De blågröna algerna innehåller nämligen algtoxiner (cyanobakterier) som är extremt giftigt för jyckar. Symtomen kan vara klåda, fradga, kräkningar och diarré, bara för att nämna några och i vissa fall kan det leda till döden.

Choklad

De flesta vet att hundar inte ska äta choklad eftersom det innehåller koffein och teobromin som är giftigt. Men då är frågan hur mycket choklad krävs det för att vara farligt? Äter en jycke som väger ca 10 kilo kan äta upp till 40 gram choklad som är mörk utan att det är farligt. Visserligen kan den få lite ont i magen och diarré men behöver inte uppsöka djursjukhus för det. Har vovven ätit omkring 100 gram choklad som är ljus, är det okej. Ju mörkare chokladen är ju farligare är det. Symtomen kan bland annat vara skakningar, dricker mer och inkontinens.

Lök

Lök är farligt för hundar eftersom grönsaken innehåller alicin och det kvittar om löken är tillagad eller rå. Vovven kan få blodbrist och man vet inte hur mycket lök som egentligen leder till förgiftning. Det kan vara bra att veta, speciellt om du matar jycken med matrester. Några av symtomen är buksmärtor, kramper och andningsbesvär.

Russin

Äter hunden russin eller vindruvor kan det orsaka en akut njursvikt. Det är oavsett om vindruvorna är utan eller med kärnor, gröna, vita eller röda. Man vet inte varför denna frukt är så farlig och det kan variera i mängden av russin/druvor, för att husdjuret ska blir förgiftad.

Misstanke

Har du en misstanke att hunden har käkat något som kan vara giftigt, då gäller det att ta reda på:

  • Vad är det hunden har ätit?
  • Hur stor mängd har den i så fall fått i sig?

Skulle du vara osäker, kontakta din veterinär. Har du ingen veterinär hittar du lätt en på nätet via en sökmotor. Du söker precis som om du letar efter factoring eller annan info. Vilket gör att du kan hitta en veterinär när dig.

buzstores